Tolerantie

Gepubliceerd op 31 mei 2022 om 15:55

'Soms doet het pijn'

"Bij remonstranten is verdraagzaamheid populair. We hebben het in onze beginselverklaring opgeschreven. 'De Remonstrantse Broederschap is een geloofsgemeenschap die, geworteld in het Evangelie van Jezus Christus en getrouw aan haar beginsel van vrijheid en verdraagzaamheid, God wil eren en dienen? Prachtig. Maar eerlijk gezegd moet je wel de vraag stellen hoe gemakkelijk het is.

 

Bij de oprichting in 1619 werden remonstranten vervolgd. Toen hadden we behoefte aan verdraagzaamheid: om verdragen te worden. Nu zeggen we wel dat we zelf verdraagzaam willen zijn, maar zijn we dat ook? Verdraagzaam ben je niet voor je lol. Je verdraagt iets wat je eigenlijk niet wilt verdragen, iets wat je verwerpelijk vindt. Remonstranten zijn er trots op dat ze sinds 1986 het homohuwelijk inzegenen. Maar verdragen we ook gelovigen (in andere kerken) die dat allemaal maar zondig vinden? Hebben we begrip voor de kerk van Rome die vrouwen achterstelt? Dan begint het natuurlijk te jeuken.

 

Verdraagzaam ben je wanneer iets jezelf of anderen pijn doet. Je duldt iets wat je eigenlijk niet dulden wilt. Je doet het, omdat je gelooft dat de samenleving er beter van wordt, wanneer de meerderheid niet altijd de minderheid haar wil oplegt. Pragmatisch denk je: ik kan ook weleens tot die minderheid behoren. Verdraagzaam zijn is een vorm van beschaving waartoe je jezelf zet. Maar soms doet het gewoon pijn. Elke keer opnieuw moet je je afvragen: wordt het te gek? En toch is het nodig!"


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.